title

Questions / Queries about Food & Drink

Animals living on land and water

Q: Are animals that live both on land and water Halal or Haram?


A: The only animals that survive comfortably on both worlds, land and water, are those termed as amphibians. There are only three types of amphibians: frogs/toads, caecilians, and salamanders. These animals, according to the Syafii Mazhab, are Haram.


Some may confuse crabs as animals that live on 2 worlds, however, this is a wrong assumption as crabs are considered as marine animals and all marine animals are Halal.

Breed frogs for selling

Q: Is it allowed to breed frogs to be sold to restaurants?


A: Islam forbids transactions that involve najis substances, and those that bring destruction to others, whether that destruction is physical, mental or spiritual. Thus, Islam forbids selling and buying alcoholic drinks, pigs and porcine products, weaponry (to be used against Muslims) and most ulama said, musical instruments.

Frogs cannot be consumed. Hence, selling and buying it for consumption is not allowed, since it will encourage its consumption.

In relation to that, we quote a Hadith narrated by Abdurrahman ibn Uthman in which Rasulullah s.a.w forbade the killing of frogs; when a physician consulted the Prophet s.a.w about putting frogs in medicine, he forbade him to kill them.

Hence, the scholars have concluded that the consumption of frogs is forbidden since the Prophet s.a.w has forbidden killing it.

Cakes containing alcohol

Q: Can cakes that contain non-intoxicating alcohol be consumed?


A: The prohibition of alcohol consumption not only arose because it is intoxicating, it is also najis. This is evident among all four schools of thought, namely Hanafi, Maliki, Syafi’ and Hanbali. Allah s.w.t has mentioned in Sura Al-Ma’idah verse 90 which means: “O you who believe! Intoxicants (all kinds of alcoholic drinks), gambling, Al¬-Ansâb, and Al¬-Azlam (arrows for seeking luck or decision) are an abomination of Shaitan's (Satan) handiwork. So avoid (strictly all) that (abomination) in order that you may be successful.”


Thus, if a food is tainted with even a drop of alcohol, the food is considered as najis, although it will not be to the level of intoxication.


Muslims cannot consume najis, or najis tainted foods. Thus, we cannot consume cakes and confectioneries in which alcohol is one of its contents.

Consumption of fanged animals

Q: Is it permissible to consume fanged animals?


A: Animals that are permitted to be consumed are those that DO NOT have claws that are used for predatory purposes.
Rasulullah s.a.w has forbidden the consumption of all predatory animals that have fangs and all predatory birds that have claws. (As narrated by Muslim)

Consumption of Giraffe & Kangaroo

Q: Is it permissible to consume meat from giraffes or kangaroos?


A: Allah says in Al-Ma'idah: 3: "Forbidden to you (for food) are: Al-Maytah (the dead animals - cattle-beast not slaughtered), blood, the flesh of swine, and the meat of that which has been slaughtered as a sacrifice for others than Allâh, or has been slaughtered for idols, etc., or on which Allâh's Name has not been mentioned while slaughtering, and that which has been killed by strangling, or by a violent blow, or by a headlong fall, or by the goring of horns - and that which has been (partly) eaten by a wild animal - unless you are able to slaughter it (before its death) ¬ and that which is sacrificed (slaughtered) on An-Nusub (stone altars). (Forbidden) also is to use arrows seeking luck or decision, (all) that is Fasiqun (disobedience of Allâh and sin).
Rasulullah s.a.w has forbidden the consumption of all predatory animals that have fangs and predatory birds that have claws.


Both evidences did not forbid the consumption of Kangaroos and giraffes, it is therefore permissible to consume them so long as they are slaughtered in the Islamic way.


Islam has stated clearly which animals can be eaten (Halal animals), and which animals cannot be eaten (non-Halal animals). Only herbivores are Halal. Even so, Islam discourages its followers from eating exotic herbivores, since the function of eating is to survive, and not the other way round. The domesticated cows, sheeps, chickens are more than sufficient for survival without resorting to killing other types of herbivores such as Zebras and Giraffes.

Cooking course using non halal food / alcohol

Q: Is it permissible to attend a professional cooking course that includes usage of non-halal meat and alcohol?


A: Cooking with non-halal materials is allowable if the following conditions are met:

  • The food is not served to Muslims

  • The food must not be consumed by the Muslim chef himself. If tasting is involved, it must be in very minute quantity and not to be swallowed. Except for foods that contain pork, lard and dog meat, which must not be tasted at all.

  • If the hand and body is contaminated with the non-Halal materials, it should be cleansed properly. For example, if pork and lard is used, the contaminated hand and other body parts must be cleansed accordingly (sertu) before he can perform any solat.
    This is only for training purpose. When that person has become a professional chef, he/ she must not use wine or any alcoholic beverages in the cooking for non-Muslims since Muslims must avoid everything that has to do with alcohol.

Crabs living on land/sea

Q: Is it permissible to eat crabs that live both on land and sea?


A: Crabs, including ketam batu, do not live and survive long on land. There is a confusion on the status of crabs. The popular belief is that certain kinds of crabs are non-Halal since it can live on two habitats: land and water. However, crabs can either live on land or water, but not both. Land crabs cannot survive long in water. Aquatic crabs cannot survive long on land. Hence, crabs do not belong to the category of animals that can survive on both habitats: land and water. That being the case, crabs are Halal, as long as it is not poisonous or harmful to humans.


In relation to this, we quote the Hadith narrated by Abu Hurayra about a man who came to the Messenger of Allah, and said: “Messenger of Allah! We travel by sea and we do not carry fres water with us so if we perform wudhu’ with it we go thirsty. Can we perform wudhu’ with sea water?” The Messenger of Allah replied, “its water is pure, and its dead creatures are halal.”
There are also aquatic animals that can live on land for long periods like penguins. These animals must be slaughtered according to Islamic Law before it can be consumed.

Curse on alcohol

Q: Who does Allah curse with relation to alcohol?


A: In an authentic Hadith narrated by Tarmizi, Abu Daud, Ibn Majah dan Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w said:

Allah s.w.t has curses;

  • Alcohol
  • Those who drink it
  • Those who serve it
  • Those who sell it
  • Those who buy it
  • Those who make it
  • Those who order others who make it (or those who are involved in making it)
  • Those who carry it
  • Those who order others to carry it for them

Eat at non-muslim's house

Q: Can we eat in a non-muslim's house when they invite us?


A: Yes, we can eat in a non-muslim's house when they invite us provided that it fulfills the following conditions:

  • The foods are Halal

  • No alcoholic beverages are served

  • We do not participate in any non-Islamic religious ceremony.
    If the conditions have been adhered to, there is therefore no harm at all in visiting a non-muslim’s house to eat and drink as it is something that will lead to better inter-faith relations which is a much needed trait in a multi-religious and multi-cultural society such as Singapore. Having good relations with other communities of various faiths will bring about further harmony and prosperity as there will be no confusion nor misunderstandings occurring among its citizens. Hence, it is best that one is inclusive towards other communities but at the same time not neglecting one’s Islamic principles and values.

Eating non-halal when unable to find halal

Q: Is it permissible to eat non-halal meat when one is unable to find halal meat?

A: It has been ordained that Muslims can only consume meat that are slaughtered the Islamic way. Muslims are obliged to eat halal-slaughtered meat.

The Al-Qur’an has also stated in Al-Ma’idah:5 that meat that has been slaughtered by the Nasrani and Yahudi are also considered halal. However, it is important for us to differentiate between the Nasrani and the Yahudi living in the Prophet’s time and those living in our times. The beliefs of those living in our times differ from their original teachings, therefore the Qur’anic ayat does not apply to them and meat slaughtered by them is not considered Halal. 

Hence, muslims are obliged to consume halal meat only. However, in cases of darurat, non-halal meat can be consumed to the extent that it keeps the person from dying of hunger but not more than that. Darurat happens when efforts have been exhausted to find halal food and not eating non-halal food while endangering the life of the person. The analogy is like those who cannot find water to do their ablution. They are allowed to do Tayammum. But only after exhaustively seeking water without success. And they cannot continue to do tayammum once there is water.

Eating reptiles

Q: Why can't Muslims eat reptiles?


A: In a hadith narrated by Imam Ahmad, the Prophet Muhammad s.a.w said: Snakes, Scorpions, Rats and Crows are abominable. The scholars deduced from this hadith that reptiles (which include the snake family) are Haram. There are reasons that we may as yet to discover. As Muslims, we take it that everything that Allah commands or prohibits bring benefit to us. We submit to the will of Allah.


There may be other reasons for the prohibition, but for Muslims, we do not question God's rule because as Muslims, we are obliged to follow through all of His commands. Our knowledge compared to His knowledge is like a drop of water in a vast ocean. Hence, we must believe in His commands without any feeling of doubt. We are encouraged to investigate and look for the reasons behind His commands but we must not wait to believe in it only when we have found the reasons as it may not be found due to our limited abilities and capacity.

Evaporated wine in cooking

Q: Is it permissible to use wine in one's cooking if it evaporates completely once cooked?


A: The prohibition of alcohol consumption not only arose because it is intoxicating, it is also najis. This is evident among all four schools of thought, namely Hanafi, Maliki, Syafi’ and Hanbali. Allah s.w.t has mentioned in Sura Al-Ma’idah verse 90 which means: “O you who believe! Intoxicants (all kinds of alcoholic drinks), gambling, Al¬-Ansâb, and Al¬-Azlam (arrows for seeking luck or decision) are an abomination of Shaitan's (Satan) handiwork. So avoid (strictly all) that (abomination) in order that you may be successful.”


Alcohol, in any name or form, is considered Najis and its consumption is forbidden (haram). Therefore, any additives that contain alcohol is forbidden even if it will evaporate completely when cooked. This is because anything that comes into contact with alcohol will become Najis and its consumption, therefore, is also forbidden.

Food from Chinese Hungry Ghost Festival

Q: Can a Muslim eat food served at the Chinese Hungry Ghost Festival?


A: Muslims are allowed to eat anything that is Halal in nature. If the food that was given from the Chinese Hungry Ghost Festival is Halal, then it is permissible to consume it. However, it is not allowed for Muslims to take active role in the Festival since this will mean that they assist non-Muslims in matters pertaining to non-Islamic rituals.


If the conditions have been adhered to, there is therefore no harm in buying and consuming food from the Hungry Ghost Festival as it will show the inclusiveness of the Muslim community in which it may lead to better inter-faith relations which is a much needed trait in a multi-religious and multi-cultural society such as Singapore. Having good relations with other communities of various faiths will bring about further harmony and prosperity as there will be no confusion nor misunderstandings occurring among its citizens. Hence, it is best that one is inclusive towards other communities but at the same time not neglecting one’s Islamic principles and values.

Investigate before consuming

Q: Is it compulsory for one to investigate first before consuming any foods?


A: Muslims must always ensure that food is Halal for consumption. However, in this day and age, doing so may be difficult as most foods have been mixed with various chemicals in which its Halal/Haram can only be determined by those in the field of food and nutrition.


Islam does not trouble its followers. In this case, it is sufficient for one to ensure that the main of ingredients of the foods does not contain any Haram elements. If one has doubts regarding the status of the foods, one must then avoid it altogether.

Kosher food

Q: Is it permissible for muslims to eat Kosher food?


A: Kosher food is a method of food preparation ordained by the Jewish faith. In comparing the preparation of kosher and halal food, we find several similarities and differences. This includes the rule where there should be no contamination of porcine products on the food nor the utensils. The difference, however, is in its method of slaughtering animals. Hence, one should not easily deduce that kosher food is halal. One must rather get to know what exactly is the type of food that is being served and how it is being prepared.


As a progressive community, Muslims should continuously keep an open mind and heart towards acquiring knowledge and information regarding other faith and their culture and beliefs. With that in mind, we can further avoid any unnecessary confusion, misinterpretations or misunderstandings. At the same time, it can also help us to strengthen ties between various faiths which will in turn help in building a prosperous and harmonious community and country.

Medicine with alcohol

Q: Is it allowed to consume medicine with alcohol in it? The alcohol will be vapourised if it is mixed with hot water.


A: It is forbidden for Muslims to consume medicines that are prepared with alcohol, since alcohol is najis and things contaminated with it will be najis too, even though the alcohol will vapourise with hot water. Unless, there is no other medicine in this world besides the medicine that is prepared with alcohol, and not consuming it will worsen the person's condition.


Darurat happens when efforts have been exhausted to find halal medicine and not consuming this particular medicine will endanger the life of the person. The analogy is like those who cannot find water to do their ablution. They are allowed to do Tayammum. But only after exhaustively seeking water without success. And they cannot continue to do tayammum once there is water.

Mouth spray with alcohol

Q: Is it permissible to use a mouth refresher spray that contains alcohol?


A: There are three types of ethanol:

  • Naturally formed ethanol found in minute quantities in many fruits and plants.

  • Ethanol formed from deliberate fermentation of carbohydrates

  • Ethanol formed chemically from other petro-chemicals.
    Usually alcohol used in perfumes and non-alcoholic beverages are made from petro-chemical industrial process. According to some ulama, this type of alcohol is not najis since it does not come from fermentation of carbohydrates, and is non-poisonous.
    However, as a safety measure, it is better if we can find a mouth refresher that does not contain alcohol.

Pure vegetarian food

Q: Is it allowed to consume pure vegetarian foods?

 

A: The Prophet s.a.w said: What is Halal is clear, and what is Haram is also clear.
In Islam, all plants are Halal, except those that are poisonous or bring harm to human. Thus, consuming pure vegetarian foods is Halal, as long as one does not view consuming non-vegetarian foods as Haram.


Care should also be taken that it has been proven to be 100% vegetarian and must be ensured the eatery or the caterer complies with other Halal requirements such as no alcoholic additives.
Hence, muslims should not only observe their daily consumption of food but should also ensure that they do not contribute, whether directly or indirectly to people who are involved in forbidden (haram) activities such as selling alcohol.

Reason for forbidding pork

Q: What is the reason behind the prohibition of consuming pork?


A: The prohibition of consuming pork is universal among the three great religions on this Earth: Islam, Judaism and Christianity. Although St Paul later revoked this ruling claiming that it came from God.

Only God knows the real reason behind this prohibition, but we believe that what God has forbidden, that is good for us. Hence, we do not question much on the basis of the prohibition. But just to give a glimpse, the tapeworm Taenia Solium resides in pig's flesh. This tapeworm if consumed, will grow and reproduce in the consumer’s intestine and drill its way to the consumer’s body.


There may be other reasons for the prohibition, but for Muslims, we do not question God's rule because as Muslims, we are obliged to follow through all of His commands. Our knowledge compared to His knowledge is like a drop of water in a vast ocean. Hence, we must believe in His commands without any feeling of doubt. We are encouraged to investigate and look for the reasons behind His commands but we must not wait to believe in it only when we have found the reasons as it may not be found due to our limited abilities and capacity.

Saying Bismillah on dubious meat

Q: According to a hadith, saying Bismillah on dubious meat will make it Halal. Is this true?

 

A: "O Allah's Apostle! Meat is brought to us by some people and we are not sure whether the name of Allah has been mentioned on it or not (at the time of slaughtering the animals)." Allah's Apostle said (to them), "Mention the name of Allah and eat it."



This hadith is sahih. But it should be noted that Rasulullah s.a.w and his companions did not seek out to eat such meat. Instead, the meat was brought to them. And Islam, as a Deen that is easy to practise, allows the meat to be eaten with the recitation of Bismillah, because of the following reasons:

  • They were not sure whether the meat was slaughtered according to Islamic rites or not, and following the Syariah Principle of 'Al-yaqeen la yazulu bi shak' that is 'Conviction cannot be done away with doubt', they revert back to their original conviction that the meat has been slaughtered accordingly.

  • They do not make it a practice in their life to eat any meat given to them. Instead, that incident is one of, as an example to us that should we be in such position, we can adopt similar approach.

  • The meat was given by the People of the Book (Jews and Christians), and their methods of slaughter is almost similar to ours.

In today's world, there are so many methods of killing animals, stunning, lethal injections, shooting, etc. We cannot be 100% sure that the meat comes from animals slaughtered in accordance to Islamic methods. Thus, we are encouraged to seek Halal meat and foods as best as we can. If we adopt the position that we can eat any beef, mutton or chicken by just reciting Bismillah, we are in a way impeding the progress of the Muslim Ummah to ensure that the food we eat is 100% halal. We will also impede the progress of Muslim's economy and efforts to build an Islamic abattoir and its relevant meat distribution.

It is better that we adopt the position mentioned in the hadith when we are relatively sure that the meat is slaughtered by Chrisitian and Jews which are similar to ours, and that we do not have any other options to seek out halal meat. The analogy is like those who cannot find water to do their ablution. They are allowed to do Tayammum. But only after exhaustively seeking water without success. And they cannot continue to do tayammum once there is water.

Shark's fin & turtle soup

Q: Can muslims eat Shark's fin and turtle soups?


A: According to the Syafi’i school of thought, all marine animals are Halal. Hence, it is permissible to eat shark fins and turtle soups. In relation to this, we quote the Hadith narrated by Abu Hurayra about a man who came to the Messenger of Allah, and said: “Messenger of Allah! We travel by sea and we do not carry fresh water with us so if we perform wudhu’ with it we go thirsty. Can we perform wudhu’ with sea water?” The Messenger of Allah replied, “its water is pure, and its dead creatures are halal.”


However, Islam prohibits mutilation and cruelty to animals. It has been found out that hunters used to cut the shark's fin alive and throw it back to the sea to suffer. Turtles and sharks are on the brink of extinction due to men's desire to kill them for food. Hence, it is not wise for Muslims to consume foods made from such animals since it will indirectly support such cruel acts. When the demand stops, the killing will stop too.

Sources halal but company itself is not halal certified

Q: Is it permissible to eat foods from a company that use food and supplies from Halal-certified suppliers but the company itself is not Halal-certified because it serves alcohol?


A: Eating Halal foods from companies serving alcoholic beverages has two consequences. First, the food itself is Syubah (dubious) since there is no guarantee that the najis from alcohol does not contaminate the Halal food. Second, eating in such a place contributes to the earning of a company that serves alcoholic beverages, and that is Haram.


Hence, muslims should not only observe their daily consumption of food but should also ensure that they do not contribute, whether directly or indirectly to people who are involved in forbidden (haram) activities such as selling alcohol.

Spineless marine animals

Q: Is it permissible to consume spineless marine animals that do not bleed like prawns?


A: According to the Syafi'i, Maliki and Hanbali mazhabs, the consumption of all marine animals, in any shape or form, is permissible (halal). In relation to this, we quote the Hadith narrated by Abu Hurayra about a man who came to the Messenger of Allah, and said: “Messenger of Allah! We travel by sea and we do not carry fresh water with us so if we perform wudhu’ with it we go thirsty. Can we perform wudhu’ with sea water?” The Messenger of Allah replied, “its water is pure, and its dead creatures are halal.”
Some Hanafite scholars however, only consider fish as halal.

Stored breast milk

Q: Is it true that breast milk is only considered Halal when drank directly from the mother's breast and if stored away is considered "bangkai"?


A: Mlik is halal, if it comes from Halal animals, and human beings. Regardless of whether it is drunk straight from the breast or stored away, as long as it does not turn foul.
The Prophet s.a.w drank cow's and sheep's milk which was stored away. All ulama agreed that even if a mother's milk is stored, it is still halal for the baby and other humans to consume.
Milk is not a kind of blood. But a liquid produced from materials carried in blood, such as fat, water and other minerals and vitamins. Thus it is not categorized as carcass (bangkai).

Tapai fermentation

Q: Since part of making the product "tapai" involves the process of fermentation, does this make it alcoholic?


A: There is a difference in hukum for foods that have been intentionally been added with alcohol and foods that produce alcoholic elements naturally through the process of fermentation. Hence, as long as the alcohol elements in the foods are not intoxicating, it is thus halal for consumption.

Rice and tapioca can only intoxicate at the point of it being fermented. After the process of fermentation, the intoxicant element will cease to exist and thus making the product, tapai, halal.

Usage of Bone China

Q: Is it permissible to use bone china?


A: Bone china is a new type of china in which its main exponent is made from animal bone. Thebone is first heated up to 1000 degrees celsius until it changes form and is then hardened by mixing it with other materials such as clay.


From this we can observe that the bone's main traits have changed and it has also been mixed with other materials or chemicals in order to create bone china, its usage is therefore permissible as it is no longer considered najis.

Use left hand if right hand is dirty

Q: Is it permissible to use the left hand to drink or take food if the right hand has been used for eating?


A: It is recommended (sunnah) to use the right hand for all actions. As narrated by ‘Umar bin Abi Salama: “My hand used to go around the dish while I was eating. So Rasulullah s.a.w said to me “O boy, mention the name of Allah and eat with your right hand, and eat of the dish what is nearer to you.” ‘Aisha r.a. also narrated that the Prophet s.a.w used to love to start doing things from the right side whenever possible.

However, if doing that will cause a burden to others, for example dirtying the utensils with our right hands, then it is perfectly alright to use the left hand.

Vegetarian stall / No pork, no lard

Q: Is it permissible to eat at a vegetarian restaurant/ food stall or one that has the sign "No pork/ No Lard"?

A: The vegetarian food which is bought at a non-muslim vegetarian stall is only halal if it is strictly 100% vegetarian. Meaning that no amount of meat of any sort has ever been brought into the stalls kitchen area, and also that the cooking utensils used have never been used for cooking other non-vegetarian food.


Another point that should be considered is that although alcohol is normally not used for cooking vegetarian food, one might want to check and ask with the stall's owner to be sure.
As for stalls or food outlets which do not have Halal certification, but instead put signs such as 'No Pork / No Lard', they are not Halal. Because Halal is more than just not having pork and lard in the food that we eat, there are a lot of other things that we need to check before we can be assured of its status.


Therefore, it is advisable to avoid such stalls since there are many food outlets in Singapore that one may patronize that offer many varieties of food and have received the Halal certification from MUIS.

Soalan-soalan mengenai Makanan & Minuman

Baca Bismillah ke atas daging yang syubhah

S: Ada sebuah hadith yang mengatakan kita dibenarkan memakan daging yang syubhah selepas membaca Bismillah ke atasnya. Adakah ini benar?

J: "Beberapa orang telah membawa daging kepada kami, kami tidak tahu sama ada mereka menyebut nama Allah atau tidak? Baginda berkata: Kamu ucapkan nama Allah (iaitu Bismillah) kemudian makanlah" (Riwayat Bukhari)

Hadith ini adalah sahih. Akan tetapi, harus dimaklumkan bahawa Rasulullah s.a.w dan sahabat-sahabatnya disediakan daging itu dan bukan mereka yang mencarinya. Islam, dengan sifatnya yang mudah dipraktikkan, membenarkan daging syubhah untuk dimakan dalam keadaan berikut:

  • Jika tidak diketahui cara penyembelihan daging itu, samada ia mengikut cara Islam atau tidak, ia dianggap sebagai tekah disembelih dengan cara Islam yang sah. Ini menurut prinsip Syari’ah 'Al-yaqeen la yazulu bi syak' iaitu keyakinan tidak boleh jatuh dengan adanya syak.

  • Memakan segala daging yang diberi tidak harus dijadikan suatu amalan. Hadith ini hanya harus dijadikan panduan apabila situasi yang sama terjadi kepada kita.

  • Daging itu disembelih oleh Ahli kitab (Yahudi dan Nasrani) kerana cara penyembelihan mereka serupa dengan cara Islam.

Pada zaman sekarang yang terdapat banyak cara pembunuhan haiwan seperti suntikan, tembakan, membunuh dengan elektrik dan lain-lain, umat Islam tidak dapat menentukan secara  100% yang bahawasanya daging-daging itu datang dari haiwan yang disembelih dengan cara yang sah. Oleh itu, kita digalakkan untuk mendapatkan daging dan makanan yang halal sebaik mungkin. Jikalau pandangan yang bahawasanya segala daging boleh dimakan dengan bacaan Bismillah sahaja diambil secara mutlak, ia akan menghalang usaha umat Islam bagi menjaminkan kehalalan makanan. Ia juga akan menghalanh kemajuan ekonomi umat Islam didalam usahanya untuk membina rumah sembelih Islam.

Sehubungan dengan itu, adalah baik pendirian di dalam hadith tersebut hanya diambil apabila anda yakin bahawa daging tersebut disembelih mengikut cara Ahli Kitab yang caranya serupa dengan Islam dan juga apabila tiada pilihan lain selain memakan daging tersebut. Sayugia diingatkan bahawa perkara ini hanya boleh dilakukan jika seseorang itu sudah menghauskan semua usaha untuk mencari daging yang halal tetapi masih tidak menjumpainya. Analogi ini sama seperti orang yang tidak menjumpai air untuk berwudhu’. Mereka dibenarkan bertayammum tetapi hanya selepas berusaha untuk mencari air dan tidak menjumpainya. Dalam keadaan air sudah dijumpai, tayammum tidak boleh dilakukan lagi.

Binatang yang bertaring

S: Apa hukumnya memakan daging binatang yang bertaring?

J: Binatang yang halal untuk dimakan adalah binatang yang TIDAK mempunyai taring yang digunakan untuk memburu dan memakan binatang lain.
Rasulullah S.A.W melarang (memakan) setiap yang bertaring dari binatang buas dan setiap yang berkuku (claw) dari burung." (Riwayat Muslim)

Daging zirafah dan kangaru

S: Bolehkah daging zirafah dan kangaru dimakan?


J: Menurut ayat yang bermaksud, "Diharamkan bagimu (memakan) bangkai, darah, daging babi, (daging haiwan) yang disembelih atas nama selain Allah, yang tercekik, yang dipukul, yang jatuh, yang ditanduk, dan yang diterkam binatang buas, kecuali yang sempat kamu menyembelihnya, dan (diharamkan bagimu) yang disembelih untuk berhala. Dan (diharamkan juga) mengundi nasib dengan anak panah, (mengundi nasib dengan anak panah itu) adalah kefasikan. (al-Mai'dah:3)


Dan Rasulullah S.A.W melarang (memakan) setiap yang bertaring dari binatang buas dan setiap yang berkuku (claw) dari burung." (Riwayat Muslim)
Kedua-dua nas ini tidak menyebut pengharaman pada zirafah atau kangaru. Maka, ia adalah halal dimakan jika ia disembelihkan dengan cara yang sah.


Islam telah memberi garis panduan tentang haiwan manakah yang boleh dimakan (halal) dan manakah yang dilarang (haram). Hanya haiwan pemakan sayuran atau tumbuhan (herbivores) adalah halal dimakan. Akan tetapi, memakan daging haiwan yang eksotik tidak digalakkan kerana tujuan asas memakan adalah untuk terus hidup dan bukan sebaliknya. Tidak perlu untuk memakan daging haiwan seperti zirafah dan kuda belang kerana haiwan yang dibela jinak seperti kambing, lembu dan ayam lebih dari cukup.

Definisi alkohol dari segi undang-undang

S: Dari segi undang-undang, produk yang mengandungi kurang dari ½ daripada 1% alkohol tidak dianggap sebagai beralkohol, adakah ia masih dianggap sebagai haram?


J: Ethanol dibahagikan kepada 3 jenis:

  • Ethanol yang dibentuk secara semulajadi, yang terdapat dalam kuantiti yang sangat kecil, di kebanyakan buah-buahan dan tumbuh-tumbuhan.

  • Ethanol yang dibentuk dari proses penapaian karbohidrat.

  • Ethanol yang dibentuk dari petro-kimia yang lain.

Para ulama telah bersepakat bahawa ethanol jenis pertama bukan najis dan boleh diminum. Ini adalah kerana proses mengeluarkan sari ethanol akan merosakkan buah-buahan atau tumbuh-tumbuhan yang mengandunginya.

Mereka juga telah bersepakat bahawa ethanol jenis kedua adalah najis, meskipun ia dalam kuantiti yang sangat kecil atau tidak memabukkan. Ini berpandukan hadith: “Apa saja yang pada banyaknya memabukkan, maka pada sedikitnya juga adalah haram”. (Riwayat Imam Ahmad, Abu Daud dan Ibn Majah) Larangan secara keseluruhan itu adalah untuk mengelakkan dari berlakunya minuman arak secara berleluasa.

Sehubungan dengan itu, minuman atau produk yang dianggap tidak beralkohol berdasarkan definisi undang-undang masih dianggap haram. Ethanol jenis kedua ini juga dianggap najis dan apa sahaja yang telah bercampur dengannya juga najis dan ia adalah haram untuk diminum.
Para ulama pula tidak sependapat bagi ethanol jenis ketiga. Akan tetapi, kebanyakan dari mereka berpendapat bahawa ia bukan najis memandangkan ia dibentuk dengan tujuan perindustrian dan bukan untuk tujuan diminum.

Guna tangan kiri jika kanan kotor

S: Bolehkah mengambil lauk atau minum air dengan tangan kiri jika tangan kanan telah digunakan untuk makan nasi?

J: Sunnat menggunakan tangan kanan dalam setiap perkara. Seperti yang diriwayatkan ‘Umar bin Abi Salama: “Tanganku biasanya akan mengelilingi pinggan apabila sedang makan, lalu Rasulullah s.a.w berkata kepadaku, “Sebutlah nama Allah dan makanlah dengan tanganmu dan makanlah dari pinggan apa yang terdekat denganmu”. ‘Aishah r.a. juga telah meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w gemar memulakan sesuatu perkara dari sebelah kanan.

Tetapi jika dengan lakukan demikian akan menyusahkan orang lain, seperti mengotorkan sudu dan cawan, maka tiada salah menggunakan tangan kiri.

Haiwan hidup 2 dunia

S: Apakah hukum memakan haiwan yang hidup di dua alam?


J: Haiwan yang dianggap hidup di dua dunia, iaitu laut dan darat, adalah yang dipanggil amfibia. Dan amfibia ada 3 jenis; keluarga katak, ceacillian dan salamander. Haiwan-haiwan ini adalah haram menurut mazhab Syafii.

Adapun sesetengah pihak menganggap ketam sebagai jenis haiwan yang hidup di 2  dunia, tetapi tanggapan ini adalah salah kerana ketam adalah haiwan akuatik dan semua haiwan akuatik adalah halal.

Haiwan reptilia

S: Mengapakah orang Islam tidak dibenarkan memakan haiwan jenis reptilia?


J: Menurut hadith Rasulullah s.a.w yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad: "Ular, kala jengking, tikus dan burung gagak adalah haiwan yang keji." Ulama telah membuat kesimpulan dari hadith ini bahawa semua jenis reptilia, termasuk yang dari keluarga ular, adalah haram. Sebab-sebab disebaliknya masih belum ditemui.

Sebagai orang Islam, kita harus percaya dan akur yang bahawasanya segala perintah dan larangan dari Allah s.w.t ada hikmah disebaliknya. Dan kita juga wajib percaya bahawa setiap perintah dan tegahan dari Allah s.w.t adalah untuk kebaikan diri kita jua. Allah lebih mengetahui tentang diri kita dari kita sendiri. Ilmu yang kita ada terlalu sedikit jika dibandingkan dengan ilmu Allah, seperti setitik air dari lautan seluruh dunia ini dan lebih dari itu. Dan setitik air itu juga datangnya dari Allah.

Maka, dalam kita menjalankan kehidupan sebagai Muslim, setiap perintah dan larangan Allah kita kerjakan tanpa syak dan wasangka. Kita digalak untuk mengkaji, jika boleh, sebab-sebab terhadap perintah dan larangan tersebut. Tetapi kita tidak boleh sama sekali mempunyai keinginan untuk taat kepada perintah Allah hanya selepas mengetahui sebab terhadap perintah tersebut. Kerana kita mungkin selama-lamanya tidak akan mengetahui sebab disebalik sesuatu perintah Allah. Akal kita terhad.

Kedai vegetarian / papan tanda no pork, no lard

S: Bolehkah seseorang itu makan di kedai "vegetarian" atau di kedai yang ada papan tanda "No pork/ no lard"?


J: Makanan "vegetarian" yang disediakan oleh kedai-kedai bukan Islam hanya boleh dimakan jika ia dipastikan 100% "vegetarian", iaitu tidak ada daging yang dibawa masuk ke dalam dapurnya dan perkakas dapurnya tidak pernah digunakan untuk masakan selain dari masakan "vegetarian".
Adapun penggunaan alkohol dalam masakan tersebut perlu dipertimbangkan juga. Walaupun masakan "vegetarian" biasanya tidak menggunakan alkohol, adalah lebih selamat jika ia dipastikan terlebih dahulu.

Bagi kedai-kedai yang tidak mempunyai sijil Halal tetapi telah memasang papan tanda "No Pork / No Lard", ia tetap tidak halal. Pengiktirafan Halal itu bukan hanya ketiadaan daging babi dalam masakan, tetapi ada perkara-perkara lain yang harus dipertimbangkan sebelum memastikan kedudukannya yang sebenar.
Oleh itu, adalah lebih baik kedai-kedai sebegini dielakkan, lebih-lebih lagi di negara seperti Singapura yang mana kedai-kedai yang diiktiraf Halalnya sangat banyak dan pelbagai-bagai jenis makanannya.

Kek yang mengandungi alkohol

S: Bolehkah makanan seperti kek yang mengandungi sedikit alkohol yang tidak memabukkan dimakan?


J: Alkohol dilarang bukanlah hanya kerana ia memabukkan tapi kerana ia adalah najis. Keempat-empat mazhab, iaitu Hanafi, Maliki, Syafi’i dan Hanbali telah bersepakat bahawa alkohol adalah najis. Ini berdasarkan firman Allah s.w.t di Surah Al-Ma’idah ayat 90 yang bermaksud: “Wahai orang-orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak, dan judi, dan pemujaan berhala, dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan Syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya.”
Alkohol adalah memabukkan. Rasulullah s.a.w bersabda: Apa yang banyaknya memabukkan, maka sikitnya juga adalah haram. Dengan demikian, walaupun makanan dititiskan dengan alkohol, ia tetap adalah haram dan najis untuk dimakan. Walaupun ia tidak memabukkan.


Oleh itu, makanan yang sudah terkena alkohol walaupun sedikit adalah najis dan dilarang untuk memakannya. Ini termasuk kek yang mengandungi alkohol.

Ketam

S: Adakah jenis-jenis ketam yang boleh hidup di laut dan darat tidak halal dimakan?


J: Ketam termasuk dalam kategori hidupan laut. Mereka hidup sepenuhnya di dalam air, atau tempat tinggal asalnya adalah di air, samada air tawar atau air masin. Terdapat kebingungan dalam status ketam kerana ramai yang bertanggapan bahawa ada jenis ketam yang tidak halal kerana ia boleh hidup didalam dua alam, iaitu di laut dan di darat. Walaubagaimanapun, ketam hanya boleh hidup di salah satu dari alam ini dan bukan kedua-duanya. Dengan itu, ketam adalah halal selagi mana ia tidak beracun atau membahayakan manusia.


Mazhab-mazhab Syafi'i, Maliki dan Hanbali berpendapat bahawa semua jenis hidupan laut adalah halal, termasuk bangkainya. Ini berdasarkan sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Daud, At-Tirmizi, An-Nasa'i, Ibnu Majah, Ahmad, Malid dan Darimi yang bermaksud: "Air laut itu adalah suci ( untuk membersihkan) dan binatangnya adalah halal."


Ada beberapa hidupan laut yang boleh hidup di darat buat jangka masa yang lama seperti penguin. Binatang-binatang ini perlu disembelih dahulu sebelum dimakan.

Makan minum di rumah bukan Islam

S: Adakah dibenarkan makan dan minum di rumah orang yang bukan Islam?


J: Orang Islam dibenarkan makan dan minum di rumah orang yang bukan Islam selagi mana syarat berikut tidak dilanggar:

  • Makanan dan minuman yang disediakan adalah Halal.

  • Minuman keras tidak disediakan.

  • Tiada penyertaan dalam apa-apa upacara bukan Islam.

Jika syarat-syarat tadi tidak dilanggar, maka tiada salahnya seseorang itu menziarahi rumah orang bukan Islam dan memakan dan meminum kerana ia akan mengeratkan lagi hubungan antara kaum lebih-lebih lagi di kalangan masyarakat Singapura yang berbilang kaum ini. Hubungan antara kaum yang baik boleh membawa kepada kemajuan dan keharmonian negara dengan tiadanya kebingungan atau salah faham di kalangan rakyatnya. Oleh itu, adalah baik jika kita bersikap inklusif terhadap kaum-kaum lain dan menerima kehidupan majmuk tanpa mengabaikan prinsip-prinsip dan nilai-nilai Islam.

Makan yang tidak halal kerana tiada yang halal

S: Bolehkah memakan daging yang tidak disembelih dengan cara Islam kerana amat susah untuk mendapatkan makanan yang halal?


J: Islam telah menetapkan bahawa untuk memakan binatang yang halal, ia wajib disembelih oleh orang Islam. Membaca Bismillah mengikut ramai ulama hanyalah sunnat sahaja. Di dalam Al-Quran, surah Al-Maidah ayat 5, Allah berfirman yang maksudnya: Makanan (sembelihan) orang-orang yang diberi Al Kitab itu halal bagimu.

Orang-orang yang diberi Al-Kitab tersebut adalah orang-orang Yahudi dan Nasrani yang mengikut pegangan yang wujud pada zaman Rasulullah s.a.w. Ramai orang Nasrani sekarang yang mempunyai pandangan yang berbeza. Oleh itu, tidak halal memakan makanan sembelihan mereka.
Namun, Islam juga adalah agama yang tidak menyusahkan pengikutnya.

Maka dalam keadaan dharurat, dibolehkan memakan makanan yang haram tetapi sekadarnya sahaja. Jika seseorang itu tinggal lama di negara Barat yang tiada tempat penyembelihan halal, dan tidak dapat tidak, dia juga perlu memakan daging, maka ini dianggap sebagai dharurat dan boleh memakan daging tersebut dengan sekadarnya sahaja. Untuk mententeramkan hati, ada ulama yang berijtihad dengan menyarankan agar dibaca Bismillah sebelum makan, sebagai ganti kerana tidak dibaca Bismillah ketika binatang itu disembelih.

Sayugia diingatkan bahawa perkara ini hanya boleh dilakukan jika seseorang itu sudah menghauskan semua usaha untuk mencari daging yang halal tetapi masih tidak menjumpainya. Analogi ini sama seperti orang yang tidak menjumpai air untuk berwudhu’. Mereka dibenarkan bertayammum tetapi hanya selepas berusaha untuk mencari air dan tidak menjumpainya. Dalam keadaan air sudah dijumpai, tayammum tidak boleh dilakukan lagi.

Makanan halal tetapi tidak diiktiraf kerana jual arak

S: Bolehkah seseorang itu makan di kedai yang menyediakan makanan Halal tetapi ia tidak diiktiraf Halal kerana ia juga menyediakan arak?


J: Memakan makanan yang halal dari kedai yang menyediakan alkohol ada 2 akibatnya; pertama, makanan tersebut dianggap sebagai Syubhah (sesuatu yang menimbulkan syak wasangka) kerana tiada jaminan yang bahawasanya ia tidak bercampuran dengan alkohol tersebut dan kedua, membeli makanan di tempat itu secara tidak langsung menyumbang kepada kedai menjual alkohol dan ia adalah Haram.

Maka, seorang Islam bukan sahaja harus menjaga pemakanannya, dia juga haruslah menjaga agar dia tidak menyumbang kepada perkara-perkara yang dilarang Islam seperti membeli makanan dari orang yang menjual arak.

Makanan Kosher

S: Adakah makanan "kosher" dianggap halal?

J: Makanan kosher adalah cara penyediaan makanan mengikut undang-undang ugama Yahudi. Diantara penyediaan makanan kosher dan makanan halal, ada yang sama dan ada yang tidak sama. Yang sama adalah sebagai contoh, perkakas masakan tidak boleh bersentuhan dengan daging khinzir. Yang tidak sama adalah sebagai contoh, penyembelihan binatang yang berbeza. Oleh itu, tidak semestinya makanan kosher adalah halal. Seseorang itu perlu lebih meneliti apakah jenis makanan kosher yang dimaksudkan dan selidik bagaimanakah persediaannya.

Sebagai masyarakat yang progresif, orang Islam haruslah sentiasa membuka minda dan hati dalam mendapatkan maklumat yang lebih lanjut tentang kaum-kaum lain dan budaya dan kepercayaan mereka. Dengan ini kita dapat mengelakkan daripada kebingungan dan salah faham. Pada masa yang sama, ia akan memberi kita peluang untuk mengeratkan lagi hubungan antara kaum yang akan menuju kepada masyarakat dan negara yang maju.

Makanan perayaan Hungry Ghost

S: Adakah makanan yang disediakan di Perayaan "Hungry Ghost" Halal untuk dimakan?


J: Selagi mana makanan tersebut adalah Halal, ia boleh dimakan, kerana orang Islam dibenarkan memakan apa sahaja makanan yang diiktiraf sebagai Halal. Walaubagaimanapun, jika ia disediakan sempena perayaan agama lain, adalah dilarang bagi orang Islam untuk melibatkan diri di dalam upacara-upacara perayaan agama tersebut.

Jika syarat-syarat tadi tidak dilanggar, maka tiada salahnya seseorang itu memakan makanan yang dijual di perayaan “Hungry Ghost” kerana ia akan menunjukkan bahawa masyarakat Islam adalah masyarakat yang inklusif yang tidak menyisihkan kaum lain semata-mata kerana beragama lain. Ini akan mengeratkan lagi hubungan antara kaum lebih-lebih lagi di kalangan masyarakat Singapura yang berbilang kaum ini. Hubungan antara kaum yang baik boleh membawa kepada kemajuan dan keharmonian negara dengan tiadanya kebingungan atau salah faham di kalangan rakyatnya. Oleh itu, adalah baik jika kita bersikap inklusif terhadap kaum-kaum lain dan menerima kehidupan majmuk tanpa mengabaikan prinsip-prinsip dan nilai-nilai Islam.

Makanan vegetarian tulen

S: Bolehkah orang Islam makan makanan "vegetarian" yang tulen?


J: Sebagaimana yang telah dinyatakan oleh Rasulullah SAW; yang Halal itu nyata dan yang Haram itu juga nyata.


Menurut Syari'ah Islam, semua tumbuhan adalah Halal, selagi mana ia tidak beracun atau membawa kepada apa-apa mudharat kepada manusia. Oleh itu, makanan "vegetarian" yang sudah sah dan yakin ketulenannya adalah Halal dimakan.

Adapun perkara lain yang harus dipertimbangkan juga seperti adakah ia mengandungi alkohol dan sebagainya.

Walaubagaimanapun, dalam keadaan wujudnya pilihan lain seperti kedai atau makanan yang sudah sah diiktiraf Halalnya, adalah lebih baik memilih yang sudah pasti diiktiraf Halalnya.
Maka, seorang Islam bukan sahaja harus menjaga pemakanannya, dia juga haruslah menjaga agar dia tidak menyumbang kepada perkara-perkara yang dilarang Islam seperti membeli makanan dari orang yang menjual arak.

Pelihara katak untuk perniagaan makan

S: Adakah pemeliharaan katak untuk dijual ke restoran dibenarkan dalam Islam?

J: Islam melarang perniagaan yang melibatkan bahan-bahan najis, yang membawa kepada kebinasaan, baik secara fizikal, mental atau rohani. Oleh itu, Islam melarang jual beli alkohol, babi dan bahan-bahan yang melibatkannya, senjata (jika digunakan ke atas orang Islam) dan juga alat-alat muzik menurut sebahagian ulama.

Pemeliharaan katak untuk perniagaan (repeated the above!!)

S: Adakah pemeliharaan katak untuk dijual ke restoran dibenarkan dalam Islam?

 

J: Islam melarang perniagaan yang melibatkan bahan-bahan najis, yang membawa kepada kebinasaan, baik secara fizikal, mental atau rohani. Oleh itu, Islam melarang jual beli alkohol, babi dan bahan-bahan yang melibatkannya, senjata (jika digunakan ke atas orang Islam) dan juga alat-alat muzik menurut sebahagian ulama.

- See more at: http://www.muis.gov.sg/cms/oomweb/oom_faq.aspx?id=14860#sthash.jCsVbmyO.dpuf

Penggunaan alkohol di kursus memasak

S: Bolehkah seseorang itu menghadiri kursus memasak yang menggunakan alkohol dan bahan-bahan yang tidak halal?


J: Memasak dengan bahan-bahan yang tidak halal dibolehkan jika syarat-syarat berikut di patuhi:

  • Masakan tersebut tidak disediakan kepada orang Islam.

  • Masakan itu tidak dimakan oleh tukang masak Islam itu sendiri. Jikalau perlu merasa masakan tersebut, ia harus dalam kuantiti yang kecil dan tidak harus ditelan. Bagi daging babi dan anjing, ia tidak harus dirasai langsung.

  • Jikalau tangan atau mana-mana anggota badan terkena bahan-bahan tidak halal tersebut, anggota tersebut harus dibersihkan. Misalnya, yang terkena daging babi harus disertu.
    Diingatkan disini bahawa ia dibenarkan untuk tujuan belajar sahaja, apabila pelajar tersebut sudah menjadi tukang masak profesional, beliau harus mengelakkan dari penggunaan alkohol dalam masakannya, walaupun ia disediakan untuk orang bukan Islam, kerana orang Islam dilarang mengaitkan diri dengan alkohol.

Penggunaan Bone China

S: Bolehkah menggunakan pinggan-mangkuk yang dibuat dari "bone china"?


J: Bone china adalah sejenis tembikar baru yang menggunakan tulang binatang sebagai salah satu dari kandungannya. Tulang tersebut dibakar sehingga 1000 darjah selsius sehingga berubah sifat dan bentuknya. Ia kemudian dicampur dengan bahan-bahan lain seperti tanah liat untuk menjadikannya keras, dan dipanggil sebagai “bone china”.


Oleh kerana sifat tulang tersebut telah berubah, dan juga ia telah bercampur secara halus dengan bahan-bahan lain, maka bejana dari "bone china" boleh digunakan untuk menyediakan makanan. Ia bukan najis.

Pemeraman tapai

S: Adakah proses pergolakan dalam membuat tapai menyebabkannya menjadi produk yang beralkohol?


J: Ada perbezaan hukum di antara makanan atau minuman yang sengaja dicampur dengan alkohol dengan makanan atau minuman yang telah sedia ada mengandungi alkohol melalui proses penapaian. Walaupun alkohol telah wujud di situ, dalam makanan seperti tapai umpamanya, namun selagi kandungan alkohol di dalam tapai tersebut tidak memabukkan, maka tapai tersebut tidaklah haram dimakan.

Beras dan ubi hanya memabukkan apabila ia sedang ditapai, selepas proses pemeraman/ penapaian tersebut sudah selesai, elemen yang memabukkan, iaitu alkohol, akan hilang. Dengan itu, tapai dianggap sebagai Halal.

Sebab larangan daging babi

S: Mengapakah orang Islam dilarang memakan babi?


J: Larangan memakan babi bukan hanya dari Islam sahaja tetapi dari ketiga-tiga agama terbesar dunia iaitu: Islam, Yahudi dan Nasrani. Walaubagaimanapun, St Paul telah menarik balik hukum ini kerana berdakwa bahawa ia hanya mengikut perintah Tuhan.


Sebagai orang Islam, kita wajib percaya bahawa setiap perintah dan tegahan dari Allah s.w.t adalah untuk kebaikan diri kita jua. Allah lebih mengetahui tentang diri kita dari kita sendiri. Ilmu yang kita ada terlalu sedikit jika dibandingkan dengan ilmu Allah, seperti setitik air dari lautan seluruh dunia ini dan lebih dari itu. Dan setitik air itu juga datangnya dari Allah.


Maka, dalam kita menjalankan kehidupan sebagai Muslim, setiap perintah dan larangan Allah kita kerjakan tanpa syak dan wasangka. Kita digalak untuk mengkaji, jika boleh, sebab-sebab terhadap perintah dan larangan tersebut. Tetapi kita tidak boleh sama sekali mempunyai keinginan untuk taat kepada perintah Allah hanya selepas mengetahui sebab terhadap perintah tersebut. Kerana kita mungkin selama-lamanya tidak akan mengetahui sebab disebalik sesuatu perintah Allah. Akal kita terhad.


Atas dasar ini, Allah s.w.t memerintahkan agar kita tidak memakan babi. Dan kita wajib taat tanpa sebarang syak dan wasangka. Kita boleh kaji seberapa yang termampu atas sebab pelarangan tersebut. Dan antaranya adalah daging babi tidak sihat dimakan kerana ia kemungkinan besar mengandungi cacing bernama Taenia Solium yang memudaratkan manusia.

Selidik sebelum makan

S: Haruskah kita selidik secara terperinci dahulu sebelum memakan sesuatu makanan?

J: Umat Islam dianjurkan agar memastikan pemakanan dan peminuman mereka adalah Halal dan baik. Namun, untuk memastikan sebuah produk itu Halal pada zaman sekarang adalah agak sukar kerana banyak makanan sekarang diproses dengan berbagai kimia yang sukar dipastikan Halal dan Haramnya kecuali bagi orang-orang yang mahir dalam bidang pemakanan.
Islam tidak menyusahkan umatnya. Dalam perkara di atas, cukup untuk seseorang itu memastikan bahawa kandungan utamanya tidak mengandungi unsur Haram. Sekiranya ada was-was di hati tentang status makanan tersebut, maka adalah wajar untuk mengelakkannya.

Semburan mulut beralkohol

S: Bolehkah seseorang itu menggunakan semburan mulut yang mengandungi alkohol?


J: Alkohol dibahagikan kepada 3 jenis:

  • Ethanol yang dibentuk secara semulajadi, yang terdapat dalam kuantiti yang sangat kecil, di kebanyakan buah-buahan dan tumbuh-tumbuhan.

  • Ethanol yang dibentuk dari proses penapaian karbohidrat.

  • Ethanol yang dibentuk dari petro-kimia yang lain.

Jenis alkohol yang biasanya digunakan di dalam produk-produk yang tujuannya bukan untuk dimakan dibuat dari petro-kimia perindustrian dan bukan dari proses penapaian karbohidrat. Menurut ulama, alkohol jenis ini bukan najis dan boleh digunakan.


Walaubagaimanapun, adalah lebih selamat jika semburan mulut yang tidak mengandungi alkohol tersebut digunakan jika ada.

Sirip ikan jerung & penyu

S: Adakah sirip ikan jerung dan penyu halal dimakan?


J: Menurut Mazhab Syafii, semua haiwan air adalah halal. Oleh itu, sirip ikan jerung dan penyu adalah halal dimakan. Mazhab-mazhab Syafi'i, Maliki dan Hanbali berpendapat bahawa semua jenis hidupan laut adalah halal, termasuk bangkainya. Ini berdasarkan sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Daud, At-Tirmizi, An-Nasa'i, Ibnu Majah, Ahmad, Malid dan Darimi yang bermaksud: "Air laut itu adalah suci ( untuk membersihkan) dan binatangnya adalah halal."


Walaubagaimanapun, Islam melarang segala kekejaman kepada haiwan dan sebagaimana yang diketahui, pemburu-pemburu akan memotong sirip semasa ikan-ikan jerung masih hidup lagi dan ia dibiarkan begitu sahaja. Disebabkan perbuatan sebegini, ikan jerung dan penyu semakin pupus dek zaman. Oleh itu, adalah lebih baik untuk tidak memakannya. Apabila permintaan berkurangan, kekejaman akan berhenti jua.

Susu badan yang disimpan

S: Adakah benar susu badan ibu dianggap sebagai bangkai?


J: Susu adalah halal selagi mana ia tidak basi, sama ada ia datang dari haiwan yang halal atau dari tubuh manusia dan sama ada ia diminum terus atau disimpan dahulu.

Nabi s.a.w telah meminum susu lembu dan susu kambing yang telah disimpan dahulu. Sehubungan dengan itu, para ulama telah bersetuju bahawa walaupun susu badan seorang ibu disimpan dan bukan diminum terus, ia masih halal untuk diminum.

Sayugia diingatkan bahawa susu bukan sejenis darah. Ia adalah sejenis cecair yang terhasil dari bahan-bahan yang terkandung dalam darah, seperti lemak, air, vitamin-vitamin dan zat-zat yang lain. Oleh itu, ia bukanlah bangkai.

Ubat mengandungi alkohol

S: Adakah dibenarkan memakan ubat yang mengandungi bahan yang tidak halal seperti alkohol?


J: Secara umum, perkara yang tidak halal perlu dihindari. Akan tetapi setiap perkara yang umum ada pengecualiannya. Di dalam persoalan anda, jika ubat yang mengandungi bahan yang tidak halal itu hanya satu-satunya ubat yang boleh mengubati sakit  dan tidak ada ubat lain maka dalam keadaan begini merupakan satu pengecualian. Dari itu sebaiknya anda  rujuk perkara ini pada doktor anda untuk mendapatkan ubat-ubatan yang tiada bahan meragukan.

Sayugia diingatkan bahawa perkara ini hanya boleh dilakukan jika seseorang itu sudah menghauskan semua usaha untuk mencari ubat yang halal tetapi masih tidak menjumpainya. Analogi ini sama seperti orang yang tidak menjumpai air untuk berwudhu’. Mereka dibenarkan bertayammum tetapi hanya selepas berusaha untuk mencari air dan tidak menjumpainya. Dalam keadaan air sudah dijumpai, tayammum tidak boleh dilakukan lagi.

Wain yang hilang dalam masakan

S: Bolehkah menggunakan "wine" untuk memasak jika cecair itu hilang (evaporate) sewaktu memasak?


J: Alkohol dilarang bukanlah hanya kerana ia memabukkan tapi kerana ia adalah najis. Keempat-empat mazhab, iaitu Hanafi, Maliki, Syafi’i dan Hanbali telah bersepakat bahawa alkohol adalah najis. Ini berdasarkan firman Allah s.w.t di Surah Al-Ma’idah ayat 90 yang bermaksud: “Wahai orang-orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak, dan judi, dan pemujaan berhala, dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan Syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya.”


Arak dalam apa jua bentuk dan nama, adalah najis dan haram dimakan oleh orang Islam. Oleh itu, membubuhkan cuka atau apa sahaja perasa makanan yang mengandungi alkohol adalah haram diambil, walaupun setelah dimasak alkohol tersebut akan 'hilang' dan kering. Ini adalah kerana apabila sahaja alkohol tersebut terkena makanan, makanan itu akan menjadi najis dan tidak boleh dimakan oleh orang Islam.

Yang dilaknat sehubungan dengan arak

S: Siapakah orang yang dilaknati Allah swt berhubungan dengan arak?


J: Dalam sebuah hadith sahih yang diriwayatkan oleh Tarmizi, Abu Daud, Ibn Majah dan Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w bersabda:
Allah telah melaknat

  • arak

  • mereka yang minumnya

  • mereka yang menuangnya

  • mereka yang menjualnya

  • mereka yang membelinya

  • mereka yang membuatnya

  • mereka yang meminta orang membutnya (atau yang terlibat dalam pembuatannya)

  • mereka yang membawanya

  • mereka yang meminta orang lain membawanya untuk diri mereka.

Yang tidak berdarah atau bertulang belakang

S: Halalkah makanan laut yang tidak berdarah atau tiada tulang belakang seperti udang?


J: Mazhab-mazhab Syafi'i, Maliki dan Hanbali berpendapat bahawa semua jenis hidupan laut adalah halal, termasuk bangkainya. Ini berdasarkan sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abu Daud, At-Tirmizi, An-Nasa'i, Ibnu Majah, Ahmad, Malid dan Darimi yang bermaksud: "Air laut itu adalah suci ( untuk membersihkan) dan binatangnya adalah halal."

Sebahagian dari ulama Mazhab Hanafi menganggap bahawa dari binatang laut hanya ikan sahaja yang Halal.